Muziek is een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven en heeft een enorm effect op onze emoties, gedachten en gedragingen. Naast het plezier dat we halen uit het luisteren naar muziek, heeft het ook vele positieve effecten op ons welzijn en gezondheid. In deze tekst zullen we enkele van deze effecten bespreken en hoe ze ons leven beïnvloeden.
Inhoudsopgave
Stress verminderen met muziek
Onderzoek toont aan dat muziek mensen zelfs tijdens zeer stressvolle gebeurtenissen kan kalmeren. Althans langzame, rustige muziek zonder luide woorden of instrumenten.
Er is een recente studie die verschillende maten van stress heeft gemeten (niet alleen de vermindering van cortisol). Zij concludeerde dat het luisteren naar muziek vóór een stressvolle gebeurtenis de angst niet vermindert. Terwijl het luisteren naar rustgevende muziek na een stressvolle gebeurtenis het zenuwstelsel kan helpen sneller te herstellen.
Regelmatig luisteren naar langzame of rustgevende muziek kan ons lichaam helpen ontspannen. In de loop van de tijd voel je minder pijn en herstel je sneller. Je kunt naar muziek luisteren om je emoties te reguleren en dit komt omdat muziek repetitief (herhalend) is. Het trekt de neocortex van de hersenen aan. Je wordt er kalm van en je wordt minder impulsief.
Hoe beïnvloed muziek onze emoties?
Er is muziek waarmee je kunt zitten en de stemming kunt voelen, verkennen en begrijpen. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het luisteren naar droevige muziek een negatieve invloed heeft. Het heeft invloed op hoe een persoon onder andere dagelijkse activiteiten interpreteert. Bovendien heeft het ook invloed op de manier waarop iemand reageert op allerlei situaties.
De Rijksuniversiteit Groningen, heeft in een experiment aangetoond dat het luisteren naar droevige of vrolijke muziek niet alleen de stemming van mensen kan veranderen, maar ook wat mensen opmerken.
In een onderzoek uit 2011 luisterden 43 studenten naar vrolijke of droevige muziek op de achtergrond. Hen werd toen gevraagd om blije en droevige gezichten te identificeren. Wanneer vrolijke muziek werd gespeeld, zagen de deelnemers blijere gezichten, terwijl het tegenovergestelde waar was voor droevige muziek.
Studeren met muziek
Volgens de studie leerden muzikaal naïeve studenten het beste door naar vrolijke muziek te luisteren. Waarschijnlijk omdat deze liedjes meer positieve emoties opriepen zonder de geheugenvorming te verstoren.
Een studie toonde aan dat het spelen van vrolijkere muziek de verwerkingssnelheid verhoogde, terwijl positieve en negatieve muziek een positief effect hadden op het geheugen.
Voor studenten met een zwak werkgeheugen, concludeerde onderzoekers dat het luisteren naar muziek, soms een negatief effect had op het leren. Vooral liedjes met songteksten. Sommige mensen beweren dat het luisteren naar muziek tijdens het studeren hun geheugen verbetert. Anderen vinden het een plezierig tijdverdrijf.
Positief is dat we weten dat het luisteren naar muziek veel delen van de hersenen stimuleert; muziek bevordert de hersenconnectiviteit en is van grote therapeutische waarde voor gezond ouder worden.
Ook voor de behandeling van ziekten zoals beroerte, de ziekte van Parkinson en dementie. Bovendien helpt het met het verminderen van stress en het verbeteren van het welzijn.
Muziektherapie
Muziektherapie kan verschillende vormen aannemen, waaronder het spelen van instrumenten, zingen, improviseren, componeren en luisteren naar muziek. Het kan individueel of in groepsverband worden gegeven en is geschikt voor mensen van alle leeftijden en met verschillende niveaus van fysieke en cognitieve vermogens.
Hieronder gaan we dieper in op de voordelen van muziektherapie.
1. Verbetert de kwaliteit van leven
Onderzoekers suggereren dat muziektherapie een effectieve en veilige behandeling kan zijn voor verschillende aandoeningen, waaronder depressie en schizofrenie.
Volgens een studie gepubliceerd in het Open Journal of the Medical Association Network, zeggen onderzoekers dat het luisteren naar en het maken van muziek ten zeerste wordt aanbevolen.
In het laatste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), kan muziek gebruikt worden als middel om de kwaliteit van leven te verbeteren.
2. Versterkt positieve emoties
Zoals je hebt gelezen, heeft muziek over het algemeen een positieve effect. Het resultaat is het effect op de stemming, opwinding en plezier van luisteraars.
Neurowetenschappers hebben ontdekt dat het luisteren naar muziek positieve emoties versterkt. Dit gebeurd via de beloningscentra van onze hersenen. De afgifte van dopamine wordt gestimuleerd, waardoor we ons goed of zelfs euforisch kunnen voelen.
Muziek is op unieke wijze verbonden met onze emoties. Onderzoek toont aan dat het een effectief hulpmiddel voor stressbeheersing kan zijn.
3. Vermindert depressieve gevoelens en helpt je beter te focussen
Een studie uit 2017 concludeerde dat het luisteren naar muziek, vooral klassieke muziek in combinatie met jazz, een positief effect heeft op depressieve symptomen. Met name wanneer het meerdere keren wordt uitgevoerd door een gecertificeerde muziektherapeut.
Als gevolg hiervan merken veel mensen met OCS/OCD dat het luisteren naar klassieke muziek, of muziek zonder woorden in het algemeen, kan helpen om je op de taak te concentreren en iets te bieden aan het deel van je hersenen dat je onderbreekt om je op te concentreren.
Tot slot
Kortom, de positieve effecten van muziek zijn talrijk en veelzijdig. Of het nu gaat om het verminderen van stress en angst, het verbeteren van ons humeur en zelfbeeld, of het stimuleren van onze cognitieve functies, muziek speelt een belangrijke rol in ons leven en kan ons helpen om ons optimaal te voelen en te functioneren.