In dit artikel zullen we schetsen wat veganisme is en waarom mensen ervoor kiezen om veganist te worden.
Veganisme is een manier van leven. Een manier waarin mensen alle vormen van uitbuiting van dieren zoveel mogelijk uitsluiten. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld het volgen van een plantaardig dieet.
Op het eerste gezicht lijkt een plantaardig dieet misschien ingewikkeld of te beperkend. Veel mensen die overwegen om over te schakelen, maken zich voorafgaand zorgen over het vinden van alternatieven. Vooral als het gaat om hun favoriete maaltijden. De overgang lijkt achteraf vaak makkelijker dan gedacht.
Wat is veganisme?
Volgens de Vegan Society werd de term ‘veganistisch’ in 1944 bedacht door een kleine groep vegetariërs.
Veganisme betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Veganisten zijn mensen die geen vlees, zuivel, eieren of andere producten van dierlijke oorsprong eten.
Er zijn mensen die uitsluitend naar voeding verwijzen. Voor anderen gaat veganisme verder dan het eten van een plantaardig dieet. Als je om je heen kijkt, zie je dat dieren gebruikt worden voor veel doeleinden.
Sommige veganisten sluiten, uitbuiting of wreedheid van dieren in alle aspecten van hun leven uit. Dit uit zich door de kleding die ze dragen, de cosmetica die ze gebruiken en de vrijetijdsactiviteiten waaraan ze deelnemen.
Als gevolg hiervan vermijden sommige veganisten het kopen van wollen jassen, leren meubels en producten die op dieren zijn getest. Ze bezoeken eerder dierenreservaten, dan een dierentuin, het circus of een kinderboerderij.
Kortom: voor velen is veganisme het volgen van een plantaardig dieet. Voor andere is meer dan alleen het aanpassen van de manier waarop ze eten.
Waarom vegan?
Er zijn genoeg redenen om te kiezen voor een vegan lifestyle. Hieronder noemen we 3 punten, wat we vaak horen van veganisten.
1. Ethiek
Ethische veganisten geloven dat alle dieren recht hebben op leven en vrijheid. Respect voor het leven betekent een einde aan alle gebruik van dieren.
Een wereld waarin mensen ervoor kiezen om alle voeding en levensonderhoud van planten te ontvangen.
Daardoor ondersteunen zij ecologische duurzaamheid. Verder willen ze dieren alleen in hun natuurlijke omgeving observeren.
Ze zijn fel tegen de kleine hokken of kooien waar dieren doorgaans in leven. Hokken die ze zelden verlaten tussen hun geboorte en slachting. Ze willen niet dat dieren veel stress ervaren.
Kalveren zou niet als overschot moeten worden gezien en onnodig geslacht moeten worden. 1-dag oude mannelijke kuikens zouden niet afgemaakt moeten worden.
We leven in een tijdperk, waar er veel alternatieven beschikbaar zijn. Dierenleed is daardoor ook niet nodig. Ethische veganisten zien de alternatieven. Daarom kiezen zij ervoor om geen wol te dragen of eieren te eten. Zelfs niet van dieren die een goed leven leiden.
2. Gezondheid
Een veganistisch dieet, brengt een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Diëten met veel vlees, vooral rood vlees, zijn vaak niet gezond. Ze worden in verband gebracht met ziektes. Ziektes zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes type 2.
Aan de andere kant, zijn plantaardige diëten in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van vroegtijdig overlijden aan deze ziekten.
Door meer plantaardige opties te kiezen, verbetert het de spijsvertering van het lichaam. Het risico op de ziekte van Alzheimer wordt ook vermindert.
Tenslotte lijken veganistische diëten vooral effectief te zijn om mensen te helpen ongewenst gewicht te verliezen. Verschillende onderzoeken koppelen een veganistisch dieet aan een lagere kans op obesitas.
Als je echter een veganistisch dieet volgt, kan het zijn dat je minder van bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarom is planning extra belangrijk.
Geef extra aandacht aan deze voedingsstoffen
- Vitamine B12
- Vitamine D
- Calcium
- Zink
- Jodium
- Selenium
Een gevarieerde dieet zou moeten helpen om geen tekorten te krijgen. Als dat niet lukt, zijn er ook supplementen die voedingsstoffen leveren om het lichaam te voorzien van alles wat het nodig heeft.
3. Het milieu
Mensen kunnen er ook voor kiezen om dierlijke producten te vermijden in een poging om hun impact op het milieu te beperken. De veehouderij draagt in hoge mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen, die klimaatverandering veroorzaken.
Herkauwers, zoals runderen, schapen en geiten, blijken de grootste hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten per gram eiwit dat ze leveren.
Daarom produceren diëten die zuivel verminderen, ook aanzienlijk minder broeikasgassen.
Een groot deel van het plantaardige eiwit dat momenteel wordt geproduceerd, wordt gebruikt om dieren te voeden in plaats van mensen. Daarom vereist de productie van een dierlijk dieet meer van de hulpbronnen van de aarde dan de productie van een plantaardig dieet.
Voor de productie van dierlijke eiwitten is bijvoorbeeld 6 tot 17 keer meer land nodig dan voor dezelfde hoeveelheid soja-eiwit. Dierlijke eiwitten hebben ook gemiddeld 2-3 keer meer water nodig, afhankelijk van factoren zoals het seizoen.
Vanwege al deze factoren schatten experts dat, als er niets verandert, ons voedselsysteem tegen het jaar 2050 waarschijnlijk de hulpbronnen van onze planeet zal overschrijden. Overschakelen naar een veganistisch dieet kan een manier zijn om dit resultaat te vertragen.
Conclusie
Zoals je hebt gelezen, zijn er veel redenen om te kiezen voor een plantaardig dieet.
Wil je starten, begin dan eenvoudig. Voeg wat meer veganistisch voedsel toe aan je leven. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Je hebt talloze heerlijke veganistische gerechten om te ontdekken, dus probeer bij elke gelegenheid een nieuwe.
Hier is een lijst met vegan food om te starten!
GENOMINEERD VOOR HET GOUDEN KOOKBOEK 2022